content top
Breznianske enduro  nešetrilo nikoho

Breznianske enduro nešetrilo nikoho

Po roku sme sa znova zišli na prvom tohtoročnom endure v Brezne. 8.-9. mája aj za zlého počasia sa stretlo veľké množstvo jazdcov ochotných zmerať si svoje sily spolu s ostatnými v náročnom teréne. Neviem, či azda už býva zvykom vyššej moci, ale na niektorých podujatiach sa permanentne opakujú vytrvalé dažde. Tomuto profilu zodpovedá inak obľúbené enduro v Brezne. Nie je veľa možností jazdiť po nekonečných lúkach s výhľadom na dominanty Nízkych Tatier. Našťastie jedine v Lúčkach nám takúto možnosť ponúkajú už niekoľko rokov po sebe. Od piatka nám teda počasie „prialo“. Teda, aby toho nebolo málo dážď neutíchal ani počas týždňa.

V sobotu ráno sme štartovali do hustej hmly. Rad za radom od jedničkárov až po dorast. Mnoho debutantov endura si hneď z rána lámali palicu ako tie časy fungujú.
Lež nakoniec s časmi mal problém asi každý. Už počas prvého kola sa strhol lejak a najviac naň doplatili posledný štartujúci. Postupne začali meškať úplne všetci. Asi nebolo najlepším riešením pri tak náročných podmienkach ponechať A-čkové časy. Na mnohých výjazdoch sa vytvorili zápchy. Spadol jeden a nasledovalo upchanie úseku. Nebezpečné boli i prejazdy okolo prudkých zrazov. „Na jeden taký zraz som doplatil i ja. Prechádzal som takou úzkou cestičkou, kde to bolo riadne klzké. A zrazu bác. Našťastie kotúľal som iba ja. Motorka ostala hore. Nechcem si predstaviť, čo by bolo ak mi motorka padala so mnou do tej roklinky. Veď ja som peši mal problém z nej vyliezť. “ približuje okolnosti z trate Marek Ružička.

Najhoršie muky zažívali azda debutanti a ich tými v depe. Mnoho z nich nervózne stepovalo pod svojim stanom čakajúc svojich jazdcov. Dorazili všetci, či už po vlastnej osi, alebo s pomocou vozíka:). Absolútnym víťazom sa stal Róbert Kapjčík len o 4 sekundy pred Števom Svitkom zo Zaškova. Trojicu doplnil domáci Marek Giertl. Každý z nich bol zároveň víťazom svojich jednotlivých tried. Štrvé miesto si vyjazdil Juraj Dozsa aj napriek tomu, že po dojazde do depa musel riešiť novú koncovku výfuku.

Ešte sobotu podvečer sa rozbehla debata o potrebe poupraviť trať, aby bola vôbec zjazdná v nasledujúci deň. Organizátor teda vynechal určité pasáže, ale aj napriek tomu to na náročnosti neubralo. Práve naopak v nedeľu ráno nás slniečko na oko oklamalo. Všetci sme si mysleli, že už to bude príjemný deň, ale opak bol pravdou. Hustý dážď hodný prirovnania „deformačný“. Práve tento „bombonik“ na záver súťažného dňa spôsobil pre tých menej skúsených absolútne nezjazdné testy. Ostať 25 min v teste a ani nedokončiť ho, to hovorí za všetko. Nehovoriac o tom, že na zemi sme videli i naše endurácke esá . Niektorí riešili prejazdy veľmi svojským spôsobom. Prosto po bežnej cestnej komunikácií. „ Dnes to bolo ešte náročnejšie ako včera. Ale dnes som došiel do cieľa a to ma najviac teší. Bolo to moje prvé enduro v živote a som z toho nadšený aj napriek nepriaznivým podmienkam. Včera sa mi tiež jazdilo dobre, ale doplatil som na svoju neskúsenosť a tesne pred koncom mi došiel benzín.“ prezrádza pretekár s najvyšším štartujúcim číslom v kategórii regional Ivan Džombák.

V nedeľu sa na štart nepostavil Štefan Svitko. Ten sa zúčastnil nemeckého cross country a veľmi úspešne, keď po náročnej sobote skončil druhý aj napriek technickému problému. Najrýchlejšími jazdcami sa stala trojica juniorov. Prvý opäť Róbert Kapajčík, druhé miesto patrilo domácemu Giertlovi a chuť po nevydarenej sobote si napravil výborne jazdiaci Marek Haviar. Aj napriek vynechaným úsekom a zníženému počtu kôl jazdci prichádzali do depa aj v poobedňajších hodinách.
Enduro v Brezne, zase znova raz prekvapilo. A prekvapilo všetkých. Jazdcov, divákov a pravdepodobne i samotných organizátorov.

Text: barny

Autor foto: Kristína Ružičková, Štefan Glovičko jr

Nekomentované »

Zatiaľ bez komentárov.

RSS pre odoberanie komentárov k tomuto článku. TrackBack URL

Pridaj komentár