content top
Premiérové enduro v Budimíre

Premiérové enduro v Budimíre

Seriál Majstrovstiev Slovenska v EaR pokračoval v dňoch 3.-4.júla druhým tohtoročným endurom v Budimíre. Po „mokrom“ endure v Brezne  nám tentoraz počasie prialo. Ale vraj zaúradovala vyššia sila v podobe organizátora, ktorý si vyslovene objednal slnečné počasie :) .

Prvé posádky do dejiska dorazili už štvrtok poobede. Postupne sa začalo depo zapĺňať až v piatok v neskorších hodinách. Prispela k tomu určite diaľka i mnoho posádok si cestou prezrelo testy. Preberanie prebiehalo hladko až na pár „extrémistov“, ktorí žiadali prebrať motocykel sobotu ráno :) .

Celkoví počet pretekárov sa zastavil tesne pred hranicou dvoch stoviek. Určite si enduro zaslúži väčšiu pozornosť. Veď je ich ako šafranu v poli. Možno to bolo spôsobené neochotou cestovať na východ republiky, alebo začiatkom prázdnin a dovoleniek, či zlou ekonomickou situáciou. Nič to, preteku to určite neuškodilo.

Tak poďme pekne poporiadku. Ako býva zvykom, štartovaciu rampu začali postupne opúšťať jedničkári. Postupne dvojkári trojkári regionál a náš dorast s doprovodom pre prípad ťažkostí. Nebýva zvykom, aby sa jazdili tri testy. Tu v Budimíre sa jazdil enduro test, kros test a extrém test. Všetky spomínané testy sa nachádzali na odlišných miestach. Kros test sa jazdil na trati v Tepličanoch. Azda som ani nezačul nejaké negatíva na tento test. Jedine samé pochvaly, že to nebol v žiadnom prípade namotaný úsek na lúke. Kros test obsahoval všetky prvky, ktoré ho právom robia krosovým. Lavice, tobogany, skoky z kopca, do kopca…Žiaľ, troška popolu zniesli jazdci na hlavu senduro testu v Kavečanoch. Pre niekoho úzky, pre iných krátky, a tí tretí úplne spokojní. Extrémna vložka sa jazdila v Budimíre. Bežné klady, drevená lávka, pneumatiky z nákladných áut či kamene sa zdali pred štartom súťaže úplne jednoduché. Opak bol však pravdou. S pribúdajúcimi kolami konto pádov rapídne rástlo. A najviac problémov urobili gumy, ktoré boli zároveň poslednou prekážkou pred cieľom. Nie jeden jazdec  sa už videl v cieli a predsa utrpel najväčšiu stratu práve na spomínaných fotkách.

Časy boli v sobotu voľnejšie. V nedeľu sa o čosi skrátili, no i tak všetci mali dostatok času na

skoncentrovanie sa pred jednotlivými testami. Hoc spomínané časy neboli tesné, našli sa jedinci, ktorým boli udelené trestné minúty. Jednoducho sa pred testami tak zarozprávali, až zabudli nastúpiť do testu. Vzali to však s humorom a s poznámkou :“my na to máme.“J Absolútnym víťazom sobotňajšej časti sa stal Štefan Svitko. Ten v sobotu po ukončení preteku rovno cestoval do Nemecka na XCC. Nepríjemný pád postihol na kros teste Janka Slivku. Prvotné podozrenia na zranenia neveštili nič dobré a znamenali by na dlhší čas stop. Našťastie podrobnejšie vyšetrenie vyvrátilo dohady a Janko v nedeľu ukázal, že je pravý endurák a rozhodol sa bojovať o body do priebežného poradia.

I keď už jazdci poznali testy i samotný okruh, na mnohých sme badali únavu. Kto videl ako sa poniektorí potrápili v našom „Grand canone“ určite bol rád, že sa len díva. Ale podobne zaujímavých úsekov bolo viac. Dlhočizné výjazdy, keď ste už mali pocit, že už výjazd končí a zrazu ste pred sebou zbadali ešte stovky metrov. Podobne to bolo so zjazdmi dole kopcom. Poniektorých som počul kričať pri ich zdolávaní :) .

„Mne sa toto enduro veľmi páčilo. Ozaj veľmi dynamické. Prejazdy i testy super. Mnoho kontrastov prírody. Veľmi vydarené, jazdilo sa mi veľmi dobre. Ja som celý a technika funguje na 100%. Čo viac si môžem priať?“ poznamenal na margo celého preteku skúsený český endurák Zdeněk Gottvald. Podobne pocity mal i Marek Haviar z Domaniže. „Jazdilo sa mi tu výborne. Nehovorím to len preto, že som tu zvíťazil, ale oceňujem kvalitu, ktorá tu na nás čakala. Pekné enduro s kvalitnými testami. Všetky testy mali ozajstné zázemie, verím, že sa enduro v Budimíre zopakuje.“

Mnohých svojim výkonom zaujal český jazdec Petr Šmíd. Nahliadnuc na jeho časy, si nie jeden jedničkár vydýchol, že nebol jeho súperom v skupine. Predviedol veľmi solídny výkon i napriek tomu, že sa motorkám venuje tak krátko.

Tak máme za sebou druhé tohtoročné enduro a veríme, že pretek bol lepší ako ten minuloročný. Ďakujeme všetkým jazdcom, ktorí neváhali prísť zasúťažiť si so súpermi, divákom za povzbudzovanie a organizátorom za snahu urobiť čo najlepší pretek.

Nekomentované »

Zatiaľ bez komentárov.

RSS pre odoberanie komentárov k tomuto článku. TrackBack URL

Pridaj komentár