content top
V Budimíre ani stopa po piesku

V Budimíre ani stopa po piesku

Z piesočného Borského Mikuláša sa majstrák presťahoval na východ republiky k nováčikovi do Budimíra. Od piatka poludnia sme na ceste okolo Košíc stretávali karavány jazdcov s jasným cieľom cesty. Na rozľahlej lúke nám pred očami rástlo nové krátkodobé motocyklové „sídlisko“. Piatková preberačka sa skončila približne o pol deviatej aj napriek čakateľom pred preberacím stanom. Sobota sa prebúdzala do krásneho rána. Keďže sme boli na východe, slniečko sme mali ako prvýJ. Po dokončení preberačky počet jazdcov zastavil na čísle 238,čo na prvý krát je slušný a do budúcna sľubný aspekt.

Ako inak, o 10:00 to celé peklo vypuklo. Veteráni, hobíci, regional a  dorast vyrazili na boj

s novou a nepoznanou traťou. Už po prvom kole ako prvý sa z lesnej časti vynoril Emil Čunderlík. Budem sa síce opakovať, ale kto vidí ako jazdí pán jazdec Čunderlík, len neveriacky krúti hlavou, ako to stále dokáže. Možno by sme ho radi videli v SP, či v „jedničke“.

Emil Čunderlík v akcii

Emil Čunderlík v akcii

Hobíci podávajú solídne výkony. Minimálne prvá pätica vie zamiešať poradie na „kovových priečkach. Medzi hobby 250 skloňujeme mená Záhustel, Šprlák, Kostelanský či Juríček.

Všetci menovaní majú záujem bojovať o popredné miesta, čoho dôkazom sú ich výsledky.

„Cítim sa tu ako doma. Tie lesy, podklad, atmosféra mi pripomínajú podmienky na aké som zvyknutý doma. Jazdilo sa mi v pohode. Páčil sa mi extrém, ktorý tu je. Nie je zbytočne ťažký, ani dlhý. A navyše nepoškodíte si na ňom motorku. Žiaľ, to sa mi podarilo v inom úseku trate. Akurát veľkou zradou boli maličké pníky, ktoré boli zamaskované pod lístím, či trávou. “ komentuje priebeh podujatia celkovo druhý muž za oba dni Mišo Záhustel.

O jednej hodine popoludní vyštartovala najočakávanejšia skupina jazdcov. Jedničkári vpálili do svojej rozjazdy ako sa na nich patrí. Z motokrosovej časti sa zdvíhal obrovský oblak prachu, ktorý znemožnil identifikáciu jazdcov. Preto viacerí jazdci prešli pod pouzavretým plynom túto časť trate, aby neohrozili seba či kolegov, keďže viditeľnosť nebola najlepšia.

Ako prvý časomierou prešiel uradujúci majster Slovenska E3 Štefan Svitko. Za ním to pálil Robo Kapajčík. Ten veľmi chcel absolútny triumf takmer pred domácimi fanúšikmi.

Nakoniec sa aj dostal do absolútneho vedenia, ale Svitko sa znova prebojoval na čelo.

Po úvodnom kole, sa do popredia predieral i Marek Haviar. Marek predvádzal krásnu jazdu. Dal do nej maximum síl a talentu. A oplatilo sa. Nakoniec sa M. Haviar doslova predral pred T. Hostinského, čím si zabezpečil víťazstvo v kategórií E1.

Thomas Hostinský nezabudol na zábavu

Thomas Hostinský nezabudol na zábavu

Sobotňajší deň ani zďaleka nekončil. Podvečer sa rozbehla kultivovaná zábava. Živá muzika, fajnové pivečko a chutné jedlo prilákalo mnoho ľudí nielen z depa, ale i z okolitých dedín. Živá muzika sa tak zapáčila jednému tímu, že si ich zarezervovali na svoj pretek, ktorý sa uskutoční v júni. Máme sa teda na čo tešiť. A nie len na to….

Po živej muzike o zábavu sa starala hraná muzika a napokon došlo i slávnostnému ohňostroju.

Neskôr sa pilo a hodovalo doslova ako na svadbeJ

O to ťažšie sa prebúdzalo niektorým jazdcom v nedeľu ráno. Pri pohľade na ich kyslé tváre sme si len mohli domyslieť ako v noci dopadliJ

Nedeľa sa išla opačným smerom. Ešte pred štartom došlo k vypáskovaniu problémovým častí v lese najmä tých, kde si to jazdci riadne skracovali. Možno by SMF mala popremýšľať o kategórií „Skracujúci.“

Všetci boli zvedaví, aký vplyv bude mať sobotňajšie polievanie motokrosovej časti. Znova na trať vyrazili v poradí Veterán, Hobby, Regional a dorast. Očividne, kúdol prachu bol omnoho menší a viditeľnosť sa zlepšila. So zemiakovou pozíciou zo soboty sa neuspokojil J. Popovicz a tak  v nedeľu si to vykompenzoval víťazstvom v hobby 125. V hobby 4T sa darilo Ľ. Fedorovi, tento jazdec sa tešil z víťazstva po oba dni.

„ Toto bol môj prvý pretek v rámci MMSR. Neočakával som žiaden veľký úspech, ale s výsledkom som spokojný. Možno sa zúčastním ešte nejakých pretekov v rámci MMSR, ale uvidím aké budú možnosti. Neveril som, že sa mi podarí jazdiť hodinu a pol v kuse.“ Prehovára o svojich dojmoch Miro Mačaj, ktorý skončil rovnako v sobotu i v nedeľu na druhom mieste v Regional triede.

Gravitácia nepozná hraníc

Harmonogram podujatia fungoval bez väčších ťažkostí a tak štart SP a MM prebehol o trinástej hodine. Tak či onak prachu bolo o čosi viac ako v rannej rozjazde. Sobotňajšie výjazdy sa stali zjazdami a veru nejednému pretekárovi narobili problémy vytŕčajúce korene. Mnohí radšej volili obchádzku.

Nepríjemný pád zastihol M. Haviara. Určite ho to bude mrzieť, lebo mal všetko dobre rozbehnuté k ďalšiemu víťazstvu. Absolútne znova dominoval Števo Svitko, prenasledovaný Robom Kapajčíkom. Prekvapenie sa teda nakoniec nekonalo.

Ak to teda celé zosumarizujeme máme tu dve skupiny jazdcov. Jední boli nadšení z trate, pochvaľovali si prípravu a repertuár profilu. Druhá strana pripomienkovala zradné malé pníčky, rýchle pasáže či jednokoľajky.

Ale ja napriek tomu klobúk dole pred organizačným tímom, ktorému ešte v piatok niekto z neprajníkov postrhával v lese šípky a pásky určujúce smer jazdy.

Žiaľ medzi nami sú aj takí. Našťastie majstrák pokračuje už o dva týždne tretím „B“ (Borský Mikuláš, Budimír, Brezno). Po dvoch „kantráčoch“ nás teda čaká klasické endurko. Nenechajme si ho teda utiecť.

Nekomentované »

Zatiaľ bez komentárov.

RSS pre odoberanie komentárov k tomuto článku. TrackBack URL

Pridaj komentár